Veilig Afsteken

 

 

Wat zijn de regels voor het (veilig) afsteken van vuurwerk?

Om te zorgen dat vuurwerk veilig wordt afgestoken, zijn er een aantal regels. Hou je je niet aan deze regels, dan kan je daar voor worden beboet of gestraft. Ken jij de vuurwerkregels al?

 

Vuurwerkregels

  • Je mag alleen vuurwerk kopen dat voldoet aan de eisen van de Nederlandse wet.
  • Officiële verkooppunten zijn open op 29, 30 of 31 december. Valt een van de verkoopdagen (29, 30 en 31 december) op een zondag? Dan mag er op die dag geen vuurwerk worden verkocht. Het is dan wel toegestaan vuurwerk te verkopen op 28 december.
  • Je mag maximaal vijfentwintig kilo vuurwerk in bezit hebben. Buiten de verkoopdagen ook, maar dan op een veilige, niet voor het publiek toegankelijke plaats.
  • Je moet minimaal 12, 16 of 18 jaar zijn om vuurwerk te kunnen kopen. De minimumleeftijd hangt af van het soort vuurwerk. Op de verpakking van het vuurwerk staat vanaf welke leeftijd het vuurwerk gekocht mag worden.
  • Vuurwerk afsteken mag op 31 december van 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur.

 

Kijk voor meer informatie op: www.vraaghetdepolitie.nl

 

Straffen en boetes

Afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is, krijgt de overtreder een boete of gevangenisstraf. De gevangenisstraf kan flink oplopen. Jongeren (van 12 tot 18 jaar) kunnen (bij minder zware overtredingen of misdrijven) ook voor een Halt-straf in aanmerking komen. De Halt-straf is een korte en snelle aanpak waarbij Halt de jongere confronteert met zijn gedrag en de gevolgen daarvan. De jongere biedt excuus aan, vergoedt de schade en maakt specifieke leeropdrachten. Ouders zijn hierbij actief betrokken.

 

Kijk voor meer informatie op de website van het Openbaar Ministerie of Halt.

 

Illegaal vuurwerk

Vuurwerk dat niet op de officiële verkooppunten, binnen de vastgestelde verkoopdagen, verkocht wordt is over het algemeen illegaal. Vuurwerk dat je in het buitenland koopt is in Nederland meestal illegaal. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, Bengaals vuur, mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen en Cobra’s.

Illegaal vuurwerk is bedoeld voor professioneel gebruik. Er zit vaak veel kruit in en er wordt gebruik gemaakt van snel brandende lont. Hierdoor kan je niet op tijd wegkomen. De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging. Daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden. Koop dus altijd legaal vuurwerk. Dat herken je aan de Nederlandse gebruiksaanwijzing en het CE-keurmerk.

 

Denk of weet je dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld? Meld dit dan bij de politie op 0900-8844 of bel anoniem met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.